Vihdin Uutisten juttu tammikuun päättötyönäyttelystä

Vihdin Uutisten juttu tammikuun päättötyönäyttelystä

”Esittelytilaisuus on se kaikkein hienoin juttu” – kuvataidekoulusta valmistuvien päättötyönäyttely on esillä pääkirjastossa.

Viisi nuorta naista ja lukuisia vuosia kuvataidekoulun oppia. Nyt nuo vuodet huipentuvat päättötyönäyttelyyn, joka pystytetään Vihdin pääkirjastoon Nummelaan.

18-vuotias Satu Westerholm on opiskellut Vihdin Kuvataidekoulussa kuusivuotiaasta saakka.

– Olen ollut peruskursseilla ja sen jälkeen työpajoissa. Mosaiikki on tuntunut minulle ominaiselta, Westerholm sanoo. Häntä viehättää mosaiikkitöissä se, että laatta rikotaan ja rakennetaan uusiksi.

– Pienestä saa tehtyä uuden kokonaisuuden.

Westerholm onkin päättötyökseen tehnyt mosaiikkilintuja, joissa todellisten lintujen piirteitä on yhdistelty mielikuvituslinnuiksi. Neljästä linnusta kaksi on punaista, kaksi sinistä, kaikkia yhdistää valkoinen saumaus.

– Tykkään luonnosta ja eläimistä ja halusin tuoda luonnon kauneutta esiin. Haluaisin, että luontoa arvostettaisiin ja säilytettäisiin, sanoo Westerholm, jonka päättötyön nimi on yksinkertaisesti Linnut.

Satu Westerholmin tapaan myös Sanna-Maija Tahvanainen on opiskellut modernin tekstiilitaiteen ja rakentelun työpajassa. 17-vuotiaan Tahvanaisen kiinnostus on pajassa kohdistunut tekstiilitaiteeseen. Hänen päättötyönsä, Kolmannes elämästä, käsittää kaksi pussilakanasettiä ja silkkisen yöpuvun.

– Taiteen kauneuden saaminen arkikäyttöön, se oli minun ideani.

Pussilakanat ja tyynyliinat on kuvioitu eri painokangaskuvioin. Tahvanainen selittää, että hän on marmoripaperista valottamalla tehnyt kaavion, jonka avulla kuvio on saatu kankaalle.

– Tein 50 paperia ja valitsin niistä yhden ja siitä yhden neljäsosan ja lisäsin siihen tussilla kuviota, Sanna-Maija sanoo ja huomauttaa, että työmäärä ei useinkaan näy lopputuloksessa.

Kokeileminen on Tahvanaisen mielestä taiteessa kiinnostavaa, ja kankaan tekeminen viehättää häntä. Päättötyössään hän ei halunnut tehdä esittävää taidetta, vaan pyrki tuomaan ajatuksensa esiin värimaailman ja kuvioiden muotojen kautta.

– Niiden kautta tulee näkyviin se, minkä olen halunnut välittää: meren, luonnon ja unen maailman.

19-vuotiasVilma Lahdenkoski on opiskellut kuvataidekoulussa kuusi vuotta.

– Olen koko kuusi vuotta ollut keramiikkapajassa. Menin sinne alunperin vähän vahingossa, mutta se olikin kivaa, Lahdenkoski kertoo.

Käsillä tekeminen ja saven tuntu, niistä hän sanoo viehättyneensä keramiikkapajassa.

– Eikä keramiikkaa pystyisi helposti tekemään kotona.

Lahdenkosken Farmineidit-päättötyössä on kolme keramiikkaeläintä: porsas, lehmä ja kana.

– Halusin tehdä eläimiä, joissa on ihmismäisiä piirteitä, Lahdenkoski sanoo. Loppujen lopuksi töissä ihmismäisyyttä edustavat lähinnä korut, joita eläimillä on yllään.

Lahdenkoski sanoo, että korut ovat ihmisten tapa ilmaista itseä ja osoittaa yksilöllisyyttä. Päättötyöllään hän haluaa nostaa esiin juuri yksilöllisyyden ja laumassa kulkemisen vastakkainasettelun sekä ihmisten ja eläinten polarisoinnin.

Päättötyönäyttelyyn tulee lisäksi Maj Koivulan omaelämäkerrallinen sarjakuva, joka liittyy roolipeliin. Viivi Turtiainen puolestaan on kuvittanut ystävänsä kirjoittaman lastenkirjan. Kuvitukset tulevat esille näyttelyyn.

Nuoret taiteilijat esittelevät työnsä ensi torstaina kaikille avoimessa tilaisuudessa.

– Esittelytilaisuus on se kaikkein hienoin juttu. Silloin kuulee taiteilijoiden suusta, miten työt on tehty, Vihdin kuvataidekoulun rehtori Katja Uksila vinkkaa.

Tilaisuudessa ovat paikalla myös päättötöiden arvioijat. Päättötyö on ainoa työ, josta kuvataidekoulun aikana saa numeroarvostelun. Työn tulee arvioimaan kaksi ulkopuolista arvioijaa, joista toinen on kuvataiteilija ja toinen kuvataideopettaja.

– Päättötyö päättää syventävät opinnot kuvataidekoulussa, Uksila kertoo. Työn tekemiseen menee puolitoista vuotta, ja se on rehtorin mukaan alusta asti oppilaan tekemä itsenäinen taiteellinen prosessi.

Näyttely

Vihdin Kuvataidekoulun päättötöiden näyttelyssä ovat esillä Maj Koivulan sarjakuvatyö, Vilma Lahdenkoski keramiikkaa, Sanna-Maija Tahvanainen tekstiilitöitä, Viivi Turtiaisen tekemä kirjan kuvitus ja Satu Westerholmin mosaiikkitöitä.

Päättötöiden esittelytilaisuus järjestetään torstaina 11.1. kello 18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Päättötyöt ovat näytillä pääkirjaston aulassa, mutta kirjaston kaikki näyttelytilat on varattu kuvataidekoululle. Esillä onkin siis kaikkien ryhmien töitä ja näyttelyn nimenä on Syksyn satoa. Näyttely on esillä tammikuun loppuun saakka.

Näyttely on viimeinen, jossa on esillä päättötöitä – ensi syksystä alkaen termi muuttuu lopputyöksi.

 

Vihdin Uutiset 4.1.2018:

https://www.vihdinuutiset.fi/artikkeli/595395-esittelytilaisuus-on-se-kaikkein-hienoin-juttu-kuvataidekoulusta-valmistuvien